Förändring kräver mod, engagemang och uthållighet, jag kommer att finnas vid din sida, vägleda och stötta dig i förändringsprocessen. Genom reflektion, ökad förståelse och känslomässiga upplevelsebaserade tekniker kan vi förändra mindre hjälpsamma tankar, känslor och beteenden.

När kan det vara bra att söka professionell hjälp i form av psykoterapi?


I bland innebär livet stora motgångar, sorger och förluster så som skilsmässa, dödsfall, förlust av hälsa vid sjukdom eller förlust av arbete. Ibland handlar det om relationsproblem eller långvarig stress, smärta, sömnproblem, nedstämdhet, oro och ångest som blir till ett hinder i vardagen. I vissa fall handlar det om en känsla av att ha kört fast i sitt liv, över att ha provat allt, och att du nu verkligen vill ha förändring i ditt liv.


Till mig kan du även komma om du lider av andra besvär som följer nedan.

Andra exempel när det kan vara bra att söka psykoterapi (läs vidare på BTF Beteendeterapeutiska föreningens nya sida om KBT för allmänheten).


Ångest

Social ångest

Tvångssyndrom

Fobier

Panik ångest attacker

Trauma

Generaliserad ångest

Depression

Sömnbesvär

Relationsproblem

Medberoende



Hur kan jag hjälpa dig?

KBT metoden bygger på ett samarbete mellan dig och mig, det är du som känner dig själv bäst och sitter på all information om hur just ditt liv har sett ut. Det jag kan hjälpa dig med är att öka din förståelse för hur vissa beteenden har uppstått utifrån dåtid, och vad de fyller för funktion i dag, och hur detta påverkar dig kortsiktigt som långsiktigt, samt att hitta alternativa strategier för att du ska må bättre.


Hur går det till?

Vi börjar med tre till fyra bedömningssamtal, som innebär en kartläggning och en beteendeanalys innan vi beslutar om det här känns rätt för dig, att påbörja terapin. Dessa inledande sessioner ger dig även möjlighet att utvärdera hur väl vi samarbetar.

All psykoterapi behöver vila på en god "allians" dvs ett samarbete dig och mig emellan, det är viktigt att du känner dig trygg och lugn för att våga öppna upp dig och berätta om just dina svårigheter, ditt innersta. Under dessa första inledande sessioner får du tillfälle att berätta om dig, ditt förflutna, hur ditt liv sett ut fram tills i dag, och vad du önskar få hjälp med. Vi kommer att sätta upp mål för terapin, bestämma hur många sessioner vi behöver ses. Jag arbetar vanligtvis med tre inledande och kartläggande sessioner, för att sedan aktivt arbeta mot uppsatta mål under resterande sessioner.


Hemuppgifter

Den kognitiva och beteendeinriktade psykoterapin är en aktiv terapiform, vilket innebär att du så småningom kommer att få hemuppgifter, som vi tillsammans planerar för och sedan utvärderar. Hemuppgiften är en viktig del i terapin då det kommer att hjälper dig att implementera den nya informationen och att hålla den vid liv, ex att öva på ett nytt förhållningssätt alternativt öva på nya färdigheter utanför terapirummet och i din närmiljö där du behöver det som mest. Detta så att du ska få ut så mycket som möjligt av din terapi.


Vad är korttidsterapi?

Hur ofta vi ses är individuellt, vanligtvis vid korttidsterapi ses vi mellan 20-25 gånger, en session en gång i veckan under ca 60 minuter. Upplägget kan se lite olika ut och anpassas efter just ditt behov. Ibland behövs en långvarig kontakt över två till tre år vid exempelvis långvarig relationell problematik. Ibland behöver människor mer terapi vid ett senare tillfälle, för att ta sig igenom olika svårigheter som livet innebär. Att gå i terapi är inte ett vaccin mot framtida problem och sorger, men borde vara lika självklart som att uppsöka läkare när man mår fysiskt dåligt.


Vad är syftet med terapi?

Det kan hjälpa dig att läka och bearbeta känslomässiga sår av svåra livserfarenheter och händelser, minska lidandet och bryta negativa livsmönster för att få till en varaktig förändring. Terapi innebär en unik möjlighet att få en förståelse för, "hur det kan ha blivit just så här i ditt liv".  En vägledning i att bryta negativa livsmönster och få till en varaktig förändring och personlig utveckling.


Egen terapi är att investera i sig själv och att visa omsorg för sig själv.